در آستانهی روز بزرگداشت بوعلی سینا :
شیخالرییس بوعلی سینا نابغهی بزرگ هزارهی پیشین و حکیم بلندآوازهی ایران و اسلام است که علم طب و فلسفهی جهان مدیون مجاهدت علمی اوست.
تدریس کتاب «قانون» وی تا قرن هفدهم در معتبرترین دانشگاههای اروپا و تأثیر عمیق فلسفی او از طریق اندلس بر تحولات فکری رنسانس آنگونه روشن است که هر ناظری را به شکوه و فضل این دانشمند جهانی معترف میکند.
به مناسبت روز بزرگداشت شیخالرییس در اول شهریورماه، گفتوگوی روابط عمومی بنیاد بوعلی سینا با استادان دانشگاههای همدان که در اختیار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در همدان، قرار گرفته است، در پی میآید:
دکتر زلفیگل - رییس دانشگاه بوعلی سینای همدان - شیخالرییس را نابغهی دهر معرفی کرد و گفت: شیخ بنیانگذار علوم مختلف بوده و با نگارش رسالهی ابطال کیمیا، شیوهی تحقیق و روش تجربی و منطقی برای حل مسائل بنیان گذاشت.
او بهترین راه حفظ و اعتلای نام بوعلی سینا را قدرشناسی از علم دانست و افزود: باید عالمان را بر صدر قرار داد و در جشنوارههایی که به نام شیخالرییس برگزار میشود، از پژوهشگران، دانشمندان و اندیشمندانی که در زمینهی حکمت سینوی تحقیق کردهاند، تجلیل شود.
وی با اشاره به اینکه دانشمندان متعلق به جایی هستند که در آنجا قدرشناس آنها باشند، خاطرنشان کرد: توجه به افکار شیخ، بها دادن به آثار وی و همچنین الگو قرار دادن بوعلی سینا، در حفظ نام وی مؤثر است؛ اما نباید فراموش کرد که دانشمندان فراتر از مرزهای جغرافیایی هستند و به تمام جهان تعلق دارند.
دکتر فرهادینسب - رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان - هم بوعلی سینا را از نخبگان طب قدیم دانست و گفت: باید برای حفظ نام مفاخر کشور در هر حالی از آنها یاد و برایشان مراسم پاسداشت برگزار کرد.
او اندیشمندانی همچون شیخالرییس بوعلی سینا را هویت علمی و فرهنگی ایران معرفی و اظهار کرد: حتا امروزه کشورهای توسعهیافته نیز برای حفظ هویت خود تلاش میکنند؛ بنابراین باید برای حفظ این مفاخر تلاش کرد تا از دستاندازی کشورهایی که درصدد مصادرهی این افراد هستند، در امان بمانند؛ چرا که بوعلی سینا و نظیر او همیشه باعث افزایش غرور ملی و اعتماد به نفس در جامعه میشوند.
وی یادآور شد: کشورهای عربی و ترکیه با برگزاری آیینهای پاسداشت میخواهند بوعلی سینا را دانشمندی عرب یا ترک معرفی کنند که ما میتوانیم با برگزاری مداوم و دورهیی پاسداشتها و ارائهی مقالات و پژوهشها در طول سال در شناسایی افکار و نشر آثار او تلاش کنیم.
فرهادینسب خاطرنشان کرد: گرامیداشت نام بزرگان نباید تنها مختص سالروز ولادت یا وفات آنها باشد؛ بلکه باید نشستهای دورهیی برگزار کرد و در این نشستها از تمام مدیران و صاحبنظران در این راستا دعوت به همکاری کرد، بخصوص صاحبنظران علم پزشکی؛ چرا که بوعلی سینا یکی از پزشکان برجستهی جهان است و هماکنون نیز کتابهای او در دانشگاههای مختلف جهان تدریس میشود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان خطاب به کشورهایی که قصد مصادرهی مفاخر ایران را دارند نیز گفت: آنها باید بدانند که ما با هوشیاری مراقب چنین تحرکاتی هستیم و هرچقدر هم تلاش کنند، به نتیجه نمیرسند؛ چرا که مستندات ما بیشتر و قویتر از دلایل آنهاست و ما بوعلی سینا را از پیشگامان این آب و خاک میدانیم.
او چهار کشور ایران، هند، مصر و یونان را از پشیگامان علم طب دانست و افزود: هماکنون بسیاری از فعالان عرصهی پزشکی در این کشورها در تمامی پژوهشها و مقالات، با ارجاع به آثار بوعلی سینا، نظریات خود را ارائه میکنند.
به گزارش ایسنا، همچنین دکتر هزاوهای - معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه بوعلی سینای همدان - گفت: شیخالرییس ضمن اقتباس از علمای پیش از خود، در زمینههای مختلف دست به نوآوری زده و به تولید علم پرداخته است.
او توجه به نوآوریهای شیخ را لازم دانست و گفت: بوعلی سینا در زمینهی طب، فلسفه، عرفان، منطق، ریاضی و نجوم آثار فراوانی از خود به یادگار گذاشته، که در هر کدام از اینها در تولید علم گام بلندی را برداشته است.
وی درونیسازی سنتهای ایرانی و اسلامی را از دیگر ویژگیهای شخصیتی شیخ بیان و اظهار کرد: بوعلی سینا در یادگیری علم از خود بیگانه نشد و اقدام به درونی کردن علوم کرد و باعث بهوجود آمدن تمدن غرب در دورهی رنسانس شد.
هزاوهای توجه به دینمداری در زندگی شیخ را برای شناخت او حائز اهمیت دانست و گفت: تعبد دینی بوعلی سینا مثالزدنی است و توجه به مسألهی معاد جسمانی توسط شیخ نیز در راستای همین دینمداری انجام گرفت.
او بررسی آثار شیخ را از راهکارهای شناخت او و درک تفکراتش بیان و خاطرنشان کرد: این بررسی نباید تنها محدود به حوزهی علمی باشد؛ بلکه با توجه به اینکه بوعلی سینا در حوزهی دین و الهیات نیز مطالعات فراوانی داشته است، به این حوزه نیز توجه کرده و آثار حجت الحق را مورد بررسی قرار داد.
ذکاوتی قراگوزلو - نویسنده و استاد دانشگاه - نیز بوعلی سینا را جزو 10 شخصیت برتر جهان معرفی و اظهار کرد: شیخ در طب به درجهی عالی رسید؛ بهطوری که سومین کتاب چاپی جهان مربوط به بوعلی سیناست که در خصوص طب تألیف کرده است.
وی کاربردی کردن تفکرات شیخ را در شناساندن هرچه بیشتر او به نسل جوان مؤثر دانست و افزود: باید به قدری ابعاد شخصیتی و علمی بوعلی سینا را بررسی کرد، که تمام زوایای پنهان آن را شناسانده و به بهترین الگو برای جوانان تبدیل شود.
اما دکتر خزایی - رییس دانشگاه پیام نور همدان - بر الگو قرار دادن شیخ برای نسل جدید تأکید و اظهار کرد: بوعلی سینا فردی دارای شخصیت چندقطبی بوده و در علوم مختلف صاحبنظر است.
او زیرساخت فکری شیخ را ایمان توصیف کرد و افزود: بوعلی سینا ارتباط بسیار نزدیکی با خدا داشته و از طریق همین ارتباط، چنین موفقیتهایی را کسب کرده است.
وی توجه به ابعاد شخصیتی شیخ را در ایجاد وحدت بین حوزه و دانشگاه مؤثر میداند؛ چرا که شیخ توانسته بود با فراگیری علوم طبیعی، ماوراءالطبیعه و الهیات، ارتباطی بین این دو حوزه ایجاد کند.
خزایی بر توجه جدی به زیرساختهای فکری شیخ تأکید کرد و یادآور شد: افتخارآفرینی جوانان امروز نیز نشأتگرفته از ابعاد شخصیتی بوعلی سیناست.
او همچنین بر هدایت پایاننامههای دانشجویی در مقطع تحصیلات تکمیلی به سمت شناخت بیشتر شیخ تأکید کرد و افزود: با این کار میتوان امید داشت که ایران یکی از کشورهای برتر از لحاظ علمی در جهان خواهد شد. بنابراین برگزاری همایشهای مختلف و پاسداشت شیخ یکی از راههای حفظ نام اوست و در کنار این برنامهها باید به نشر و ترویج افکار بوعلی سینا که منطبق بر عقل است، پرداخت و نسل جدید را با تفکرات او آشنا کرد و در این راستا، عقلگرایی که جزو آموزههای شیخ است، باید بهعنوان مسیر حرکت توسعهی ما قرار گیرد و به سمت رشد و ترقی حرکت کنیم.